Haber

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 208 üniversite seferber oldu

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından 208 üniversite, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ile uyum içinde seferber oldu.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına devam edilmiş, YÖK ile uyum içinde 208 üniversite seferber edilmiştir. Bu çerçevede deprem altındaki öğrenci ve üniversite çalışanlarının tespit edilerek kurtarılması ve deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının organize edilmesi amacıyla tüm rektörlerinin katılımıyla sarsıntıya uyum iletişim ağı kurulmuştur. Depreme uyum bağlantı ağı aracılığıyla, deprem bölgesindeki öğrenci ve çalışanların durumu, depremzedelere yönelik yardım kampanyaları, sağlık hizmetleri, ihtiyaç duyulan malzeme ve işçi yönlendirmeleri gibi bilgiler anlık olarak Rektörlük ofisleri tarafından paylaşılarak yardımın yerine ulaşması sağlanmaktadır. Türkiye’deki 208 üniversitenin tamamı depremzedelere yardım amacıyla seferber oldu. Her ilde en az bir üniversitenin olması, hızlı örgütlenme ve uyumda, yardımların ivedilikle ulaştırılmasında önemli rol oynadı. Ayrıca her üniversite kampüsü depremzedelerin barındığı yerler haline geldi.

Bölge ve çevre illerde toplam 44 üniversitenin mescitlerinde depremzedelere barınma, yemek ve sağlık hizmeti verilmektedir. Arama kurtarma çalışmalarına iş makineleri ve ekipmanları desteğiyle üniversiteler de katıldı. İlgili öğrenci kulüpleri ve alanında uzman gruplar tarafından enkaz altından yüzlerce hayat kurtarıldı. Depremin ardından bölgeye giden tıp fakültesi sağlık çalışanları, hem hastanelerde hem de sahada depremzedelere hizmet veriyor. Bölgeden sevk edilen ağır yaralıların ameliyatları ve gerekli tedavileri diğer illerdeki üniversite hastanelerinde uyum sağlanarak sürdürülüyor.

Yaralı depremzedelere de bölge dışındaki üniversite hastanelerinden getirilen portatif ultrason cihazları ile hizmet verilmektedir. Çekilen filmler online sistem üzerinden merkezdeki hastanelere gönderiliyor ve burada anında değerlendirilerek hızlı bir şekilde müdahale ediliyor.

Doktor, psikolog, hemşire, acil tıp teknisyeni gibi sağlık çalışanlarının yanı sıra üniversitelerin gastronomi bölümlerinden öğrenciler de ekmek ve yemeklerin hazırlanmasında destek sağlıyor. Bölgedeki her üniversitenin yemekhanesinde 50 bin öğün yemek verecek kapasiteye ulaşıldı. Üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, depremzedelerin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdikleri yazılımlarla yardıma ihtiyacı olanlara, yardım edenlere ve yardım etmek isteyenlere yol gösteriyor. İnşaat mühendisliği öğretim üyeleri, deprem bölgesinde kamu kurumları ve diğer binalarda hasar tespit çalışmaları yapmaktadır.

Üniversitelerde kurulan yardım toplama merkezlerinde onbinlerce üniversite çalışanı ve öğrenci vatandaş yardım malzemelerini ayrıştırarak paketliyor ve bölgeye ulaştıracak tır ve TIR’lara yüklüyor. Üniversitelerde kurulan kan bağışı noktalarında işçi ve öğrenciler kan bağışında bulunuyor. Üniversiteler, deprem bölgesinde ailesini kaybetmiş çocuklara rehabilitasyon hizmeti vermekte ve ilgili kurumlara sevk etmektedir.

Diğer illerdeki konservatuvarlar ve güzel sanatlar fakülteleri de deprem bölgesinden getirilen genç ve çocuklara müzik terapi desteği veriyor.

İşaret dili programları da bulunan üniversitelerin öğretim görevlileri, depremden etkilenen işitme engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. Eğitmenler deprem bölgesinde bu bölgelerdeki işitme engellilere yardımcı olmak ve tercümanlık yapmak amacı ile bulunmaktadır.

Üniversiteler ayrıca bölgedeki farklı ülkelerden arama kurtarma gruplarına rehberlik etmeleri için dil bilen çalışanlarını bölgeye gönderdi.

Yükseköğretim Kurulu’nun 9 Şubat’ta yaptığı açıklama ile üniversitelerde bahar eğitim ve öğretim döneminin açılması ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak ertelendi.

Yurtdışındaki üniversitelerde eğitimlerine devam eden Türk öğrenciler, kampanyalar düzenleyerek toplanan yardımları Türkiye’ye ulaştırıyor.

Türkiye’deki uluslararası öğrenciler, tüm yardım faaliyetlerine ve kurtarma çalışmalarına aktif olarak katılmaktadır.

YÖK Başkanı Erol Özvar, depremzedelere yönelik çalışmaları ve üniversite hastanelerindeki sağlık hizmetlerini yerinde takip etmek ve ihtiyaçların karşılanmasına yönelik yönlendirmeler yapmak üzere bölgedeki üniversitelerde incelemeler yapıyor. Hatay ve Gaziantep’teki üniversitelerde eğitimini tamamlayan Özvar, Adıyaman’a geçti. Özvar, Kahramanmaraş ve Malatya’daki üniversitelere de gidecek. – ANKARA

habercaybasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu